středa 25. prosince 2013

Asterisk 12

Na podzim se v USA uskutečnila tradiční několikadenní jubilejní konference jménem AstriCon. Bylo představeno mnoho inovací v klíčovém produktu společnosti Digium. Tento produkt je softwarová ústředna Asterisk. Nyní byla uvolněna verze 12.0.0, která již opustila beta verzi. Jedná se o majoritní verzi stejně jako Asterisk 10. Přináší mnoho změn a inovací:

  1. Přepracován byl ovladač kanálu SIP. Pro možné využití všech možností, protokolu SIP definovaného v poslední RFC, se Digium obrátila na externí společnost Teluu mající hluboké zkušenosti s protokolem SIP a společně jej zaintegrovali do Asterisku jako PJSIP. Nový kanál se jmenuje chan_pjsip. Instalace není již tak jednoduchá jak u předchozích verzi. Detailní informace o nastevení lze najít na Asterisk wiki.
  2. Nový REST interface nazvaný také ARI. Jde o zjednodušení a rozšíření komunikace mezi Asteriskem a externími programy přes WebSocket.
  3. Standardizace rozhraní AMI. Specifikace zde.
  4. Všechna přemostění v Asterisku se nyní provádí pomocí Asterisk Bridging API, která byla dříve používaná pouze aplikací ConfBridge.
A mnohem více. Popis PJSIPu v češtině je již v přípravě.

Žádné komentáře:

Okomentovat