neděle 10. ledna 2021

EKONOMICKO FINANČNÍ ZAMYŠLENÍ 10.01.2021

Inflace, která mě nenechává spát

Zajímavé zamyšlení k pojmu inflace pojednává tento článek https://roklen24.cz/inflace-ktera-me-nenechava-spat/. Krátká část zde: 
....Co ale takový svět udělá s hodnotou peněz? Jak je možné po někom chtít, aby pracoval, šetřil a peněz si vážil, aby měl respekt a úctu vůči jejich hodnotě, když na každém kroku vidí, že je jich možno uměle kdykoliv vytvořit neomezené množství? Ekonomie zná kategorii vzácnosti. Výše vzácnosti potom v zásadě určuje hodnotu nějakého statku, v našem případě peněz. Centrální banky dělají všechno proto, aby peníze nebyly vzácné. Tomu bude nutně odpovídat i vývoj jejich hodnoty. Ta v čase v podstatě vždy klesala, ale dá se čekat, že rychlost klesání se bude zvyšovat. Hodnota peněz vůči všemu ostatnímu bude klesat o to rychleji, čím více se tomu bude přizpůsobovat chování spotřebitelů a investorů. Peníze nebude chtít nikdo držet......


Digitální měna, život na dluh a možná přijde i zombie

Další článek popisuje hodnotový systém peněz. Více zde: https://archiv.ihned.cz/c1-66865400-digitalni-mena-zivot-na-dluh-a-mozna-prijde-i-zombie. Krátká část zde: 
......Růst bitcoinu je jedním z důsledků nové měnové a fiskální politiky, která se jednoduše jmenuje "utrať, co můžeš, časem to někdo zaplatí". Přestože praxe ukazuje, že důvěryhodnost této politiky prudce klesá v čase, vlády i centrální bankéři se jí ani letos nehodlají vzdát.
Centrální banky se proto i v roce 2021 budou pouštět do velkých měnových dobrodružství. Někteří analytici je podezírají, že se centrální bankéři pustili do tzv. moderní měnové politiky, jejíž podstata spočívá v tom, že si vláda se souhlasem centrálních bank může natisknout libovolné množství peněz, ze kterých zaplatí všechno, co potřebuje, a nic se nestane. Žádný bankrot, nic. Nic takového zatím samozřejmě nikdo nedělá. Nebo se k tomu aspoň nepřizná......

Žádné komentáře:

Okomentovat